DE VLOER ALS FUNDAMENT VAN EEN DROOMINTERIEUR
Een top lopend sterrenrestaurant de rug toekeren omdat je droom naar een sprong in het ongewisse zuigt? Zo zit Hans van Wolde al van kindsaf in elkaar. “En weet je wat het leuke is, mijn zoontje is net zo’n dagdromer. Kan heerlijk wegzinken in een andere wereld.” Lachend roffelt Hans met zijn vingers op het ronde marmeren tafelblad in het bovenste restaurantgedeelte van zijn Brut172. “Mooi hé?”, wijst hij breeduit zwaaiend rond. “Over alles is nagedacht. Als eerste over de vloer, voor mij het belangrijke fundament van deze droom. De basis waar de beleving op steunt.”
De wording van Brut172 heeft Hans breeduit gedeeld in de RTL4-docusoap ‘Dromen onder grote druk’. Kijkers leren hem kennen als een energieke en perfectionistische doorbijter die zich door niets en niemand uit zijn droom laat halen. “Brut was mijn droom en nu inmiddels core business. Ik droom alweer van mijn volgende uitdagingen. Ik wil wat ik heb geleerd, doorgeven aan een volgende generatie. Vroeger kon je op woensdagmiddag en zaterdagmorgen naar de scouting. Ik droom om met de jeugd het bos in te kunnen trekken. De natuur de keuken in te halen. Van het land op het bord geeft betere en gezondere voeding. Laat kinderen elke dag iets eten wat ze niet kennen, na een week vinden ze het lekker.”
GROENE DENKERS
Hans is begaan met de toekomst van de jeugd. “Jongeren tussen 18 en 21 jaar volgen influencers op Instachat. Ze zien hen als hun droombeeld en gaan ook zo leven. Ik zie koks in opleiding, die de huidige generatie topchefs adoreert en wil kopiëren. Deze ontwikkeling wil ik doorbreken. Niet door als een soort leermeester te gaan vertellen hoe het moet, maar door die ‘kokkies’ te coachen. Mijn kennis en ervaring met ze te delen. Niet om ze te veranderen. Dat moeten ze vanuit hun zelf. Ik laat ze wel helemaal tot zichzelf komen tijdens een retraite.
Hans zoomt in op de groene denkers, die met losse handen op de massieve houten steunbalken voor zich uit zitten te staren. “Dat zijn mijn groene denkers. Ze kijken allemaal een andere kant op. Het zijn dagdromers, net als ik. Nooit bang dat iets niet lukt. Net als ik. Ik geef nooit toe aan tegenslagen. Ze komen op je pad. Blijf dicht bij jezelf staan en leg de regie niet in handen van de tegenspoed. Alleen het weer en degezondheid heb je niet in de hand. De rest wel!”
"OVER ALLES IS NAGEDACHT ALS EERSTE OVER DE VLOER. VOOR MIJ HET BELANGRIJKE FUNDAMENT VAN DEZE DROOM, DE BASIS WAAR DE BELEVING OP STEUNT"
DAT IS HET-GEVOEL
Brut is pure beleving op én rond het bord. Het moet gasten een ‘dat is het-gevoel’ geven. ‘Wist je dat 40% van je restaurantbeleving wordt bepaald door het lekkere eten en 60% pure beleving is. Kijk naar jezelf. Welke herinnering blijft hangen na een culinair avontuur? Veelal de sfeer en de beleving. Brut-architect Niels Maier verdiepte die beleving. Als enorme perfectionist weigert hij toe te geven aan concessies. Ook ik ben concessieloos. Brut staat volledig in dienst van functies en gebruikers. Aan alles wat je hier ziet staat, hangt een verhaal. Dit marmeren tafelblad, die grote Italiaanse kruiken daar, deze fles wijn met dit bijzondere etiket. En niet te vergeten de vloer. Ik weet nog goed dat ik in de showroom bij Ingrid deze vloer zag: dat is hem!”
De vloer is het begin van Brut. Wat volgt, is een complex verbouwingstraject met best wat beproevingen. Hans is niet uit zijn lood te slaan. “Bij elke verbouwing loop je wel ergens tegenaan. Zie je het even niet meer zitten. Dat zorgt voor spanningen. Voorkom dat je zelf onderdeel wordt van die tegenslag. Blijf concessieloos en droom je droom na. Later kijk je des te tevredener terug op wat je wél hebt bereikt. En vergeet je al die s**t misrekeningen.”
De eikenhouten plankenvloer in het hoger gelegen restaurantgedeelte is een traditionele vloer, super strak en een hoogstaand staaltje legkunst. “Bloemen Parket presteerde hier op sterrenniveau. Gemotiveerd van top tot teen om er een schilderij van te maken, zo kijk ik naar een vloer.” Ingrid typeert de vloer als een tikkeltje eigenwijs, verwijzend naar de kleurstelling en afwerking. Hans onderbreekt haar: “Hoezo eigenwijs, een schitterend fundament voor een van mijn dromen.”